Hírek

A magyar népmese napja

A magyar népmese napját 2005 óta ünnepeljük szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján.

 

„A mese olyan történet, amelyben mindenért meg kell dolgozni, semmi sem magától szép és jó, semmi sem magától működik rendben. A hős épp azért jár be egy utat, hogy széppé, jóvá, működővé tegye maga körül mindazt, ami rút, rossz vagy működésképtelen.”

(Boldizsár Ildikó)

A gyermekek két legfontosabb tevékenysége a játék és a mese. A mesék, versek a hozzátartoznak a gyerekek mindennapjaihoz, nagyon sok területen hat a gyermekekre az érzelmeken keresztül. A mese hallgatása közben a gyermek kilép a valós világból és képzeletével - a kettős tudatával - átlép a mese világába. A mese cselekményével együtt él, fantáziája szabadon szárnyal. Segíti a külvilág és a belső érzelmek megértését, elfogadását. Örömforrást, érzéki élményt jelent, ezáltal pontosabbá, sokrétűbbé válik az érzelmi élmények megfogalmazása. A mese eligazítja érzelmeiben, megbékíti félelmeivel és vágyaival, elismeri nehézségeit és ugyanakkor megoldásokat is javasol a problémák megoldására.

Nagyon sok tanulmány igazolja, hogy a mesélésnek, meséknek meghatározó szerepe van a gyermek értelmi és érzelmi fejlődésében. A mese számos területen fejti ki jótékony hatását: az érzelmi intelligencia, a kreativitás, a képzelet, a fantázia, a problémamegoldó gondolkodás fejlesztésének egyik legfontosabb eszköze. Pozitív hatással van a beszédre, a szókincsre, a kifejezőkészségre.

A Pitypang Sport Óvoda pedagógusai egy meseelőadással készültek a gyerekeknek. Az Aranyszőrű bárány népmesét adtuk elő a gyerekeknek. Nagyon jó volt látni ahogy a gyermekek átélik a mesét és azonosulnak a szereplőkkel. Meséljünk minél többet a gyerekeknek!

Varga Valentina

Facebook

Partnerek

Információk

Cím: 2092 Budakeszi, Zichy Péter utca 31.
Telefon: 06-23 451-505
Fax: 06-23 451-505
Vezető: Varga Katalin
Honlap:  pitypangsportovoda.hu
e-mail cím:  pitypangsportovoda@gmail.com

Irakozz fel hírlevelünkre

Értesülshetsz a legfrissebb eseményekről